Google Analytics i WordPress

Det finns massor av sätt att integrera din Google Analytics trackingkod i din WordPress sida, det finns en hel sjö av Google analytics plugin till WordPress. endel riktigt bra, och endel mindre bra. Jag vill dock framhäva produkter som utvecklas av aliaset ”yoast” eftersom att jag verkligen är en fan av hans arbete.

Yoast är en webbutvecklare som har utvecklat ett flertal wordpress plugin, speciellt inom sökmotoroptimering & tracking. Jag använder själv hans storartade plugin seo for wordpress som helt enkelt är oslagbart när det kommer till att anpassa och tweaka WordPress till att göra som du vill med länkar, meta titlar, sitemaps och mycket mer.

Hursomhelst, att använda Google Analytics till sin blogg eller webbsida är något jag verkligen rekommenderar för alla, när man har registrerat sig i Google analytics, registrerat sin webbplats och fått sin trackingkod så är det ändå ofta problem med att få det att lira i vissa situationer, jag har själv varit med om att Google Analytics koden inte fungerar även om man placerar den före </body> som är ett av sätten som Google föreslår. Med Google Analytics for WordPress slipper man dessa problem, efter att man har genererat sin webbplats i Google analytics så tar man helt enkelt ID numret från trackingkoden och postar in den i Wp-admin interfacet för Google Analytics for WordPress, detta gör att man slipper alla irriterande problem med att få trackingkoden att fungera och rapportera tillbaka till Google. I denna version har man också valt att bygga in ett oAuth interface, som låter dig klicka på en knapp, vilket tar dig till Googles auth sida, där du loggar in som vanligt i analytics, och vips, så är du klar.

Så vad gör det här WordPress pluginet som de andra alternativen inte gör?

Några av variablerna i kontrollpanelen för detta plugin är:

 • Inloggade användare
  • Spårar inloggade användare, allt från admin till prenumeranter. Bra för att se vart dom inloggade användarna tar vägen.
 • Författarnamn
  • Låter dig separera din statistik baserat på vilken skribent som har skrivit vad, mycket användbart om man har flera skribenter på en och samma blogg.
 • Enskild kategori
  • Låter dig spåra besökare och statistik på en enskild kategori, istället för per post, som är mer vanligt.
 • Alla kategorier
  • Ger dig möjlighet att se statistik över alla kategorier, med denna möjlighet får du information om vilka av dina kategorier som drar mest besökare.
 • Taggar
  • Samma som med kategorier, fast på ”post taggar”
 • Filtrera på år
  • Låter dig jämföra statistik baserat på när inlägget postades, väldigt bra för att se om dina gamla inlägg fortfarande får trafik.
 • Inläggstyp
  • Efter att WordPress från och med 3.0 introducerade olika inläggstyper så är det nu också möjligt att sortera sin Analytics statistik baserat på de olika inläggstyperna.

E-handel integration direkt i trackingen

Google Analytics for WordPress integrerar automatiskt med både WP E-Commerce och Shopp, vilket låter dig ta reda på besökande mönstret för någon som faktiskt har konverterat och köpt en produkt, detta kan vara oerhört intressant information för e-handlare som vill framhäva sina bästa produtker ytterligare, eller för den som är intresserad av vart de köpstarka besökarna kommer ifrån. Installationen är tokenkel, du installerar bara Google Analytics for WordPress precis som vanligt, så hittar det själv om du har installerat antingen WP E-commerce eller Shopp.

API direkt till Google Analytics for WordPress

Google Analytics for WordPress kommer med ett eget enkelt API som låter dig inkludera dina egna plugins utan att behöva integrera dom i analytics individuellt.

Jag rekommenderar verkligen detta plugin för alla som vill följa med på statistik i sin webbsida.

Vänligen,
Fredrik Näs

3 reaktioner till “Google Analytics i WordPress”

 1. Hej Fredrik!
  Har helt missat att du har den här webbplatsen.

  Jag är själv ett fan av det Yoast gör. Använder flera av hans plugins på de flesta av mina webbplatser inklusive Google Analytics for WordPress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *